ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος


Εδώ και χρόνια η Αιγιάλεια έχει αφεθεί σ’ έναν ασταμάτητο οικονομικό μαρασμό που τείνει να την εξαφανίσει απ’ τον τουριστικό  κι όχι μόνο χάρτη της Ελλάδας !

Για όσους μένουμε και εργαζόμαστε σ’ αυτόν τον τόπο ,αλλά και ταξιδεύουμε ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό ,αυτό μας φαίνεται αδιανόητο , καθώς η θέση του Δήμου Αιγιαλείας στον Ελλαδικό χώρο , το φυσικό κάλλος και η ιστορικότητα της περιοχής μας ολωσδιόλου δικαιολογούν αυτήν την κατάντια !

Ποιος είναι ο υπεύθυνος  γι’ αυτήν την απαξίωση μιας περιοχής η οποία χαρακτηρίζεται συχνά –πυκνά ,από τους ντόπιους και τους λιγοστούς  επισκέπτες ως διαμάντι του Κορινθιακού Κόλπου ;

Σίγουρα  αυτοί,  οι οποίοι  σε καίριες θέσεις ,λόγω αδιαφορίας ή άγνοιας ,δεν μπόρεσαν να  δούν  το μέλλον αυτής της περιοχής και να επενδύσουν σ’ αυτό !

Έχουμε  παραδοθεί  σ’ έναν είδος τουρισμού που άκμαζε την δεκαετία  του  ’80 ,προσανατολισμένο στα μπάνια του λαού , εκτεινόμενο σε δύο καλοκαιρινούς μήνες  κι αυτό είναι όλο !

Η  εικόνα  του παραλιακού μετώπου μας ; επιεικώς απογοητευτική ! Παρεμβάσεις άναρχες , τσιμεντοποιήσεις , κανένας σεβασμός στην γραφικότητα των παράλιων χωριών ,κατάληψη των ακτών από τραπεζοκαθίσματα  σε τέτοιο βαθμό που η προσβασιμότητα των λουομένων είναι μερικές φορές αδύνατη ,έλλειψη χώρων στάθμευσης ,ανύπαρκτη συγκοινωνία  …Η λίστα των ατοπημάτων είναι ατέλειωτη !

Η  δε παραλιακή ζώνη του Αιγίου παρατημένη στην φθορά αφήνοντας για δεκαετίες αναξιοποίητα εμβληματικά κτίρια όπως ο βιομηχανικός χώρος της Χαρτοποιίας και οι σταφιδαποθήκες  ,δίνοντας  στην πόλη μας ευλόγως τον χαρακτηρισμό «πόλη φάντασμα»!

Πώς  γίνεται  το σημείο αναφοράς  της περιοχής μας να μοιάζει σα βομβαρδισμένο τοπίο και να ζέχνει από βρώμα κάνοντας τον περιπατητή ν’ αποφεύγει  την απογευματινή βόλτα απ’ τα εν λόγω σημεία ;

Ποιος νοήμων επισκέπτης θα μας επιλέξει ως προορισμό ;

Εν έτει 2023 ,όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλά για Βιώσιμο ή Αειφόρο Τουρισμό και τον χρηματοδοτεί  αδρά εδώ και χρόνια, εμείς περί πολλά τυρβάζουμε ως Δήμος ,αγνοώντας τις ανάγκες  της τοπικής κοινωνίας ,των ανθρώπων που συνειδητά επέλεξαν να μείνουν και να επιχειρήσουν εδώ παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν !

Ο  Δήμος Αιγιαλείας  πρέπει να καταστρώσει  σχέδιο ανάπτυξης  της  περιοχής βασισμένο στις νέες τάσεις Τουρισμού που επικροτούνται παγκοσμίως !

Ο Βιώσιμος Τουρισμός  είναι ένα είδος τουρισμού που επεκτείνεται σ’ όλη την διάρκεια του χρόνου  ! Ο Αιγιαλέας ή ο ξένος επενδυτής, θα χει την δυνατότητα 365 μέρες τον χρόνο να δημιουργεί και να επιχειρεί στον τομέα αυτό, χωρίς όμως ν’ απαρνηθεί  αυτές τις ιδιαιτερότητες του τόπου του που τον καθιστούν μια ήρεμη , ήσυχη και μ’ απίστευτη φυσική ομορφιά επαρχιακή πόλη !

Το γεωφυσικό ανάγλυφο της περιοχής μας με την απίστευτη γειτνίαση βουνού και θάλασσας ευνοεί την χάραξη μονοπατιών  και διαδρομών , που εστιάζουν σε ποικίλους άξονες ενδιαφέροντος  των επισκεπτών, όπως ο φιλικός προς το περιβάλλον τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός ,ο θρησκευτικός τουρισμός,ο  οινοτουρισμός ,ο γαστρονομικός τουρισμός , ο τουρισμός υγείας ,ευεξίας και ευημερίας  ή ο λεγόμενος αργός τουρισμός !

Ευκαιρία, χρυσή, ανάπτυξης  για τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές μας με τα αντάξια της Τοσκάνης αμπελοτόπια ,με το ΠΟΠ προϊόν μας την Κορινθιακή σταφίδα ,το γεωπάρκο χελμού-Βουραίκού , την Λίμνη Τσιβλού και τα Ύδατα της Στυγός! Περιοχές που λόγω της αδιαφορίας του Δημοτικής Αρχής έχουν κάκιστη οδοποιία και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη !

Ο Αειφόρος Τουρισμός σέβεται κι αναδεικνύει την περιβαλλοντική και πολιτισμική κληρονομιά ενός τόπου ! Με ήπια τουριστική ανάπτυξη που στηρίζεται στην ποιότητα των τουριστικών προϊόντων  γίνεται θελκτικός για τον επισκέπτη που θέλει να πάρει ανάσα απ’ τους γρήγορους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων και την τσιμεντοποίησή τους !

Μεγάλος πόλος έλξης επισκεπτών όλο τον χρόνο είναι ο Πολιτιστικός Τουρισμός παρακλάδι κι αυτός του Βιώσιμου Τουρισμού! Η περιοχή μας διαθέτει  ίσως ένα απ’ τα ομορφότερα και δυστυχώς απ’ τα πιο άγνωστα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδος ,αυτό της Αίγειρας ,προσανατολισμένο στον Κορινθιακό Κόλπο ,το οποίο πρέπει ν’ αναδειχθεί  και με στοχευμένες παρεμβάσεις να γίνει εύκολα προσβάσιμο ! Είμαστε μια περιοχή που αγαπά τον Πολιτισμό ! Το Πολιτιστικό μας Φεστιβάλ  απ’ άκρη σ’ άκρη της Αιγιαλείας φέτος το καλοκαίρι με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ,το Φεστιβάλ Μουσικής και τα Οινοξένεια την μεγαλύτερη γιορτή της υπαίθρου ,την στιγμή που αυτή είναι γεμάτη ζωντάνια και αναδύει μοναδικά αρώματα  σταφυλιών ,αλλά και τις άπειρες πολιτιστικές εκδηλώσεις  έφερε αυτό που πάντα λαχταρούσαμε …τον ξένο επισκέπτη και φυσικά ενίσχυσε την τοπική οικονομία !

Σαφές παράδειγμα του ότι όταν κάτι γίνεται ορθά και στοχευμένα αποφέρει καρπούς !

Η  Αιγιάλεια δεν πρέπει ν’ αποσκοπεί στον μαζικό κι άναρχο τουρισμό!

Δεν πρέπει να βλέπει τον εαυτό της  ως  Μάρθα Καραγιάννη σε ταινία του 60 με κεφτέδες εν τω τηγανίω ,που αποσκοπεί  σ’ αποκατάσταση πουλώντας όπως κι όπως κι όσο – όσο την περιουσία της !

Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τουριστικούς προορισμούς σ’ άλλα μέρη της Πελοποννήσου όσο αφορά το φυσικό κάλλος !

Σε τι στ΄ αλήθεια υστερεί το Λαμπίρι  απ’ την Καρδαμύλη ; Όχι σίγουρα  σ’ομορφιά !

Η  Αιγιάλεια  ,σήμερα περισσότερο από ποτέ ,απαιτεί σοβαρή Δημοτική Αρχή ,η οποία θα την αναδείξει και θα εργαστεί με σαφές κι ολοκληρωμένο πρόγραμμα ώστε η περιοχή μας ν’ αποτελέσει κυψέλη δημιουργίας για όλους και πολιτιστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδος !

Ο συνδυασμός μας  ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ και ο επικεφαλής του Κώστας Σπηλιόπουλος  γνωρίζει το πώς και  διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός !

Θέλουμε τους νέους μας εδώ ,θέλουμε να ενισχύσουμε τον πρωτογενή μας παράγοντα και θα δουλέψουμε για να κάνουμε την υπόσχεσή μας  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ πραγματικότητα !