Συνέντευξη Τάκη Ανδρικόπουλου

Τάκης Ανδρικόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

 
▪︎Επανέρχεστε δυναμικά στα δημοτικά της Αιγιάλειας στο πλευρό του Κώστα Σπηλιόπουλου, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός». Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;    
 
Κα Μπόκολα οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι από το 1985 που εγκαταστάθηκα στο Αιγιο και ανέλαβα διευθυντής στο νοσοκομείο Αιγίου πάντα ήμουν ενεργός πολίτης και συμμετέχω στα κοινά. Μπορεί να σταμάτησα να χειρουργώ όμως και σε αυτή την φάση της ζωής μου θέλω να συνεχίσω να προσφέρω όσο μπορώ στον τόπο μου όπως το έκανα τόσα χρόνια. Δόξα τω Θεώ νιώθω ακόμα δυνατός και πραγματικά όπως το θέσατε επανέρχομαι δυναμικά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του Κώστα Σπηλιοπούλου. Με την παρούσα συμμετοχή μου δεν επιδιώκω και δεν προσδοκώ τίποτα έχω κάνει την διαδρομή μου και η κοινωνία με έχει αξιολογήσει. Το ίδιο ισχύει πιστεύω και για τον Κώστα Σπηλιόπουλο.
Δημιουργήσαμε τη δημοτική μας παράταξη ΑΙΓΙΛΕΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ με βασικό κριτήριο τη βούληση ενεργών πολιτών για να βγάλουμε τον Δήμο μας από την μιζέρια και την παρακμή. Δεν επιδιώκουμε τιποτα περισσότερο παρά να μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας και να προχωρήσουμε να βάλουμε τις βάσεις ώστε να γίνει η Αιγιάλεια πραγματικός προορισμος. Θέλω να πιστεύω ότι με τις γνώσεις μου την μακρόχρονη εμπειρία μου αλλά και την ευθυκρισία μου θα συμβάλω πάντα δημοκρατικά στη σωστή λειτουργία της δημοτικής αρχής.
 
▪︎Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Σπηλιόπουλος είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη διοίκηση του δήμου Αιγιαλείας; Τι μπορεί να καταφέρει η παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός» και σε ποιους τομείς πιστεύετε πως υπερτερεί έναντι των υπολοίπων υποψηφίων συνδυασμών;
 
Με τον Κώστα έχουμε συμπορευτεί πολλά χρόνια, έχουμε βίους παράλληλους και είμαι σε θέση να τον γνωρίζω πολύ καλά. Έχει μεγάλη εμπειρία λόγω της μακρόχρονης πολιτικής του πορείας, είναι φοβερά εργατικός, είναι τεχνοκράτης, έχει ιδέες, ξέρει πως να τις προωθεί πάντα δημοκρατικά, ακούει τους άλλους παραδέχεται τα τυχόν λάθη του, πάντα με σεμνότητα και ειλικρίνεια όπως το απέδειξε με τον τρόπο που υπέβαλε την παραίτηση του δημόσια από πρόεδρος του ΟΣΕ αλλά και την εμπιστευτική επιστολή του στον Πρωθυπουργό που εξέθεσε τα κακώς κείμενα και αν είχε εισακουστεί σίγουρα θα είχε αποφευχθεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πιστεύω ότι υπερτερεί κατά πολύ των άλλων υποψηφίων δημάρχων και αν ο λαός της Αιγιάλειας τον εμπιστευθεί, θα είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος και θα έχει δημιουργήσει μια παράταξη με μέλλον και θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τον Δήμο μας. 
Η παράταξη μας δημιουργήθηκε από το μηδέν. Καταφέραμε να καταθέσουμε ένα πλήρες ψηφοδέλτιο 317 ατόμων. Οι συμπολίτες μας που συμμετέχουν προσήλθαν αυτοβούλως χωρίς πιέσεις και απατηλές υποσχέσεις χωρίς εξαρτήσεις, πιστεύοντας στο όραμα μας και στην καλή και ανιδιοτελή πρόθεση μας για μια επιτυχημένη πορεία στο δήμο μας. Ο τρόπος που δημιουργήθηκε το υπόσχεται. Στόχος μας είναι να βγάλουμε τον δήμο μας από την μιζέρια και την παρακμή, που θα πορεύεται με σχέδιο, θα βάλει στόχους, θα έχει τις λύσεις, και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τη θέση του, τα προϊόντα του, την ιστορία του και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό του. Τονίζω δε ότι είμαστε μια παράταξη παντελώς ανεξάρτητη!
 
▪︎Ασχοληθήκατε με τα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ως περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου, την τελευταία τετραετία. Ποια είναι τα θέματα της Αιγιάλειας που θέσατε;
 
Με την παράταξη του κ. Σπηλιόπουλου στην περιφέρεια βρεθήκαμε στην μειοψηφία. Οι θέσεις μας ήταν πάντα εποικοδομητικές και ποτέ δεν κάναμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Προσωπικά είχα την εμπειρία της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου που μπορώ να πω ήταν σε καλό επίπεδο και πολιτισμένη. Σε αντίθεση με το δημοτικό μας συμβούλιο που δεν νομίζω ότι το χαρακτήριζε νηφαλιότητα και πολιτισμός.
Σαν συνδυασμός αναδείξαμε το σταφιδικό πρόβλημα, μείζον θέμα για την Αιγιάλεια και τους αγρότες μας. Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς δυο φορές και εκεί αναδείχθηκε η τεράστια ευθύνη της Παναιγιάλειας Ένωσης που με την μονοπωλιακή της πολιτική, μάζεψε την σταφίδα σχεδόν όλης της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να έχει τεράστια αποθέματα, να μην μπορεί να τα διαθέσει, να πέσει η τιμή και τελικά να την πληρώνουν οι αγρότες μας.
Προσωπικά είχα δυο επερωτήσεις: Μια για την πρόσβαση στο σιδηροδρομικο σταθμό που θα λύσει το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή αυτή της πόλης μας και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα αλλα και το μεγάλο θέμα της ολιστικής διαχείρισης των αποβλήτων. Δυστυχώς η Περιφέρεια άφησε την όλη ευθύνη στους δημάρχους και δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία για λύση του προβλήματος όπως άλλες Περιφέρειες. Ειδικά για τον δήμο μας, η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι τεράστια! Άφησε τον δήμο μας εκτός σχεδιασμού στο εργοστάσιο που πρόκειται να κατασκευαστεί για την Αχαΐα. Τους λόγους τους γνωρίζει ο κ. δήμαρχος, εμείς τους υποπτευόμαστε.
Οι τοποθετήσεις μου ήταν κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την λειτουργία της υγειονομικής περιφέρειας και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είχα δύο προτάσεις θεσει στην αναπτυξιακή επιτροπή, η μία ήταν η αξιοποίηση του χώρου της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής που προχωρά και η δημιουργία και κατασκευή μονοπατιού παράλληλα στις σιδηροδρομικές γραμμές στο φαράγγι του Βουραϊκού. Εργο ιδιαίτερα αναπτυξιακό για την περιοχή μας. Για εμάς θα είναι στις προτεραιότητες μας. Δυστυχώς η αναπτυξιακή επιτροπή λειτούργησε μονο για ένα χρόνο περίπου και οι αρμοδιότητες όλες πέρασαν στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας. 
 
▪︎Γνωρίζουμε πως παρακολουθείτε στενά όλα αυτά τα χρόνια τις εξελίξεις στον δήμο Αιγιαλείας, επίσης διαμένετε στην περιοχή. Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχει πράξει ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος που δεν το έκανε;
 
Εδώ θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση που δυστυχώς χαρακτηρίζει όλες τους δημάρχους των τελευταίων χρόνων. Κανένας δήμαρχος δεν έχει εκλεγεί για δεύτερη τετραετία και αυτό λέει πολλά. Ο κ. Καλογερόπουλος φυσικά θα κριθεί από τον λαό της Αιγιάλειας. Ένας δήμαρχος για τον οποίο εκκρεμούν τρεις εισαγγελικές παραγγελίες προς διερεύνηση, δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον δήμο μας. Το γεγονός ότι ο Δήμος απέκτησε προϋπολογισμό τον Ιούνιο ενώ θα έπρεπε να έχει κατατεθεί με ευθύνη κυρίως του δημάρχου από τον Νοέμβριο, δείχνει το μέγεθος της δυσλειτουργίας της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου. Η αντιπολίτευση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Το έργο του κ. Καλογερόπουλου είναι μικρό και μίζερο. 
Ο Δήμος γενικά δεν είναι καθαρός, πληρώνουμε 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τη μεταφορά σκουπιδιών και με συμβάσεις που έχουν προκαλέσει ερωτηματικά. Ο ηλεκτροφωτισμός μια απαράδεκτη και ασύμφορη προσπάθεια κατέληξε να ακυρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η πλατεία έγινε μετά από 3,5 χρόνια και το αποτέλεσμα εγείρει πλήθος ερωτημάτων και τα αρνητικά σχόλια των πολιτών περισσεύουν. Έργα της τελευταίας στιγμής προεκλογικά δεν πρόκειται να αλλάξουν την άποψη των πολιτών και ακριβώς επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια και την αποτυχία της Δημοτικής αρχής.
 
▪︎Σε ποιους τομείς, κατά τη γνώμη σας, η Αιγιάλεια έχει μείνει πίσω; Και τι πρέπει να γίνει ώστε να αναπτυχθεί όπως της αξίζει και να καταστεί… προορισμός
 
Δυστυχώς η Αιγιάλεια έχει μείνει πίσω σε πολλούς τομείς και εμείς με το πρόγραμμα μας είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις. Στο σχέδιο μας και στο πρόγραμμα μας θα είναι να δώσουμε τελική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Πρόθεση μας είναι πως θα κάνουμε το Δήμο μας προορισμό για όλους. Πως αναπτύσσουμε το παραλιακό μέτωπο, με ανάπλαση, κατασκευή μαρίνας, μεγάλο ξενοδοχείο και την ανάπτυξη της χαρτοποιίας. 
Πως οργανώνουμε το χωροταξικό σχεδιασμό, έργο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Πως λύνουμε το θέμα του νερού, ύδρευση άρδευση και αντικατάσταση των σωλήνων της ύδρευσης. Το δίκτυο της ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Πως αναδεικνύουμε και στηρίζουμε τα αγροτικά προϊόντα μας. Πως οργανώνουμε την λειτουργία των τοπικών συμβουλίων. Πως αναπτύσσουμε περαιτέρω τον πολιτισμό μας. Πως ο Δήμος θα προσέλκυση επενδύσεις και ανάπτυξη και πως ο Δήμος θα γίνει ισχυρός εξωστρεφής και διεκδικητικός. Κάποιοι προσπαθούν να μας αντιγράψουν. Είναι σε θέση να το υλοποιήσουν? Εμείς έχουμε και τις λύσεις και την γνωση και θα προσπαθήσουμε να τα υπολογίσουμε και θα βάλουμε τις βάσεις για έργα που θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο.
 
▪︎Ο συνδυασμός του δημάρχου ζητά ψήφο για να συνεχίσει το έργο του μία ακόμη τετραετία, η παράταξη του Χρήστου Γούτου προτάσσει την ενότητα και την αλλαγή φιλοσοφίας και η δική σας παράταξη, η «Αιγιάλεια Προορισμός» αποβλέπει στην ανάπτυξη του δήμου και στην ενδυνάμωσή του. Τελικά με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξει δήμαρχο ο Αιγιαλέας;
 
Πριν λίγο καιρό είχα γράψει ένα άρθρο που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα σας για την ηθική στη πολιτική. Πιστεύω απόλυτα ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ηθική στην πολιτική. Ο τρόπος που ο κ. δήμαρχος σχημάτισε την παράταξη του, τάζοντας, πιέζοντας, δίνοντας απατηλές υποσχέσεις, κάνοντας συναλλαγές, βάζοντας στο συνδυασμό του ολόκληρες οικογένειες, υποσχόμενος τα πάντα και με την καθεστωτική του νοοτροπία που τον χαρακτηρίζει δεν θεωρω οτι έχουν και πολύ σχέση με την ηθική. 
 Η παράταξη του κ. Γούτου που λέει ότι έχει στόχο την ενότητα και την αλλαγή νοοτροπίας, ο τρόπος που συγκροτήθηκε, κάθε άλλο παρά ενότητα προϋποθέτουν. Άνθρωποι που στο παρελθόν αμφισβήτησαν δημόσια με δηλώσεις τους τον κ. Γούτου σήμερα έγιναν συνοδοιπόροι του. Στελέχη που έφυγαν και επανήλθαν από παράταξη σε παράταξη παλαιό πολιτική αναδεικνύει και η ενότητα δεν πιστεύω ότι θα έχει διάρκεια αυτό δε θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τη λειτουργία του Δήμου.
Η δίκη μας παράταξη με όσα ανέφερα παραπάνω έχει όλα τα εχέγγυα και τα προσόντα για να την επιλέξουν και να την ψηφίσουν οι συμπολίτες μας.
Η δύναμη μας είναι το πρόγραμμα μας, τα στελέχη μας που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο μας, ο δημοκρατικός τρόπος που συγκροτήθηκε ο συνδυασμός μας και ο άξιος αυριανός δήμαρχος μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.