Προσαρμογή του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στις Ανάγκες των Νέων του 21ου Αιώνα

Έλενα Παλαιολόγου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος


Λέγεται ότι βιώνουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όμως η συνεχής οικονομική κρίση, η παγκοσμιοποίηση, η εκτίναξη της τεχνολογίας η οποία έχει δημιουργήσει νέους κλάδους εργασίας αλλά έχει καταργήσει και αρκετά επαγγέλματα και  η αναπροσαρμογή των εργασιακών σχέσεων, έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο δύσκολο και για πολλούς ακατανόητο όσο αφορά την επιλογή  σπουδών και επαγγέλματος.

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός σκοπό έχει την ανάδειξη των ικανοτήτων, και των δυνατοτήτων των μαθητών, την πληροφόρηση για σχολές και πανεπιστήμια που έχουν σύνδεση με την αγορά εργασίας. Δίνει την δυνατότητα ο κάθε μαθητής να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του, χωρίς να χάνεται σε δυσλειτουργικές σκέψεις και άκαρπη αναζήτηση.

Ένα μεγάλο έλλειμα στην περιοχή της Αιγιάλειας είναι η παντελής σχεδόν έλλειψη γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Έχω παρατηρήσει πολλούς γνωστούς μου οι οποίοι ή δεν ήξεραν τι να σπουδάσουν ή δεν τους άρεσε η σχολή στην οποία πέρασαν. Με αποτέλεσμα να έχουν οι οικογένειες εξαντληθεί οικονομικά αλλά και τελικά να καταλήγουν σε επαγγέλματα χωρίς μέλλον.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει τη σύμπραξη δήμου και ιδιωτικών φορέων που διαχειρίζονται την ενημέρωση των νέων συμπολιτών μας, με στόχο τον ουσιαστικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

  • Δωρεάν για όλους ενημέρωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, δύο φορές το χρόνο στο αμφιθέατρο του πρώην ΤΕΙ.
  • Δωρεάν συμβουλευτική για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σε μαθητές ευπαθών ομάδων (καθορισμένες από τον δήμο και κατόπιν συνεννόησης).
  • 40% έκπτωση σε όλους τους μόνιμους κατοίκους μαθητές Λυκείου που θέλουν να ωφεληθούν από τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. 
  • Αυτό που θεωρείται απαραίτητο είναι η ύπαρξη  γραφείου σε δομή του δήμου όπου θα μπορούν να γίνονται απρόσκοπτα οι συνεδρίες.

Θεωρώ ότι  η σύγχρονη πραγματικότητα επιβάλλει τη λήψη τέτοιων αποφάσεων σε θέματα παιδείας.