ΜΑΡΙΝΑ – ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Δήμητρα Αρβανίτη
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος


Η Ελλάδα έχει μία μακρά και πλούσια ιστορία και πολιτισμό, αλλά κι ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Οι παραλίες της χώρας είναι από τις ομορφότερες στον κόσμο και αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. 

Η δημιουργία μαρίνας σε μία παραθαλάσσια πόλη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την τουριστική της αξιοποίηση. Μία μαρίνα προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα , όπως:

  • Προσφέρει ασφαλές και οργανωμένο χώρο για την υποδοχή σκαφών αναψυχής.
  • Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού.
  • Προσελκύει επισκέπτες .
  • Αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης και την καθιστά πιο ελκυστική για τους επισκέπτες.
  • Αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό ( στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις).
  • Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Φαίνεται όμως πως και σε αυτήν την περίπτωση δεν αξιοποιούμε  το πρωταρχικό έσοδο της χώρας μας, τον  Τουρισμό, που  είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, αλλά υστερούμε σε υποδομές.

Από τους 168 τουριστικούς λιμένες που έχουν χωροθετηθεί  με το νόμο 2160/1993, μόνο οι 37 λειτουργούν.

Ο θαλάσσιος  τουρισμός περιλαμβάνει μια ποικιλία  από δραστηριότητες στον θαλάσσιο χώρο και στις ακτές (από καταδυτικό  και αλιευτικό  τουρισμό,  μέχρι κρουαζιέρα , yachting  και ιστιοπλοΐα). Η Ελλάδα  είναι πολύ ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη των mega yachts (3η δύναμη παγκοσμίως) και γενικά των σκαφών αναψυχής.  Οι θέσεις ελλιμενισμού  καλύπτουν κάτω από το μισό των σκαφών που ήδη υπάρχουν,  με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται ούτε  να λαμβάνουν  τις αντίστοιχες παροχές αυτών,  γεγονός  που δεν είναι προς όφελος κανενός.

Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική η δημιουργία μίας μαρίνας στην περιοχή της Αιγιάλειας για τους παρακάτω λόγους:

  • Ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και αναβάθμιση όλης της περιοχής,  αφού με την προσέγγιση των σκαφών θα πάρει ζωή και περαιτέρω αξία η Αιγιάλεια, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και επιχειρήσεις ,  όπως τα ξενοδοχεία που θα δουλέψουν όταν αναπτυχθεί η παραλιακή ζώνη και γίνει η ανάπλαση αυτής. Η σύνδεση με την ευρύτερη Αιγιάλεια (ορεινή Ανατολική και Δυτική με τα αντίστοιχα είδη τουρισμού).
  • Στην θέση που πρόκειται να δημιουργηθεί  η μαρίνα (από το νέο λιμάνι μέχρι τον φάρο, στον χώρο της Χαρτοποιίας) μπορούν  να δημιουργηθούν τουριστικοί, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι , αξιοποιώντας το θαυμάσιο αυτό κομμάτι του Αιγίου προς όφελος τόσο των τουριστών, όσο και των κατοίκων.
  • Μία μαρίνα είναι πόλος έλξης υψηλής ποιότητας τουρισμού. 

Ιστιοπλοΐα

Ένα συναρπαστικό άθλημα , που έχει να κάνει με τα στοιχεία της φύσης, τον αέρα , τα κύματα, τα ρεύματα,  τα σύννεφα, τη μορφολογία της ευρύτερης περιοχής , όπου ποτέ δεν είναι ίδια άρα και οι συνθήκες που κάνουμε ιστιοπλοΐα πάντοτε μοναδικές.

Με διαφορετικές κατηγορίες σκαφών , ανάλογα σε ποιους απευθυνόμαστε σε Ολυμπιακές κατηγορίες, ανοιχτής θαλάσσης και για ΑΜΕΑ.

Ο μοναδικός κόλπος του Αιγίου, στη θέση που βρίσκεται, ενδείκνυται για την ανάπτυξη και διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων.

Κι αυτό γιατί είναι προσήνεμος σε όλες τις κατευθύνσεις των ανέμων, άρα μπορούμε  να πλεύσουμε με διαφορετικές συνθήκες κυμάτων κι έντασης ανέμων. 

Από την άλλη μεριά, το λιμάνι του Ναυταθλητικού Ομίλου Αιγίου (ΝΟΑ) στη Μυρτιά είναι υπήνεμο και προστατευμένο, άρα υπάρχει ασφαλής πρόσβαση στη θάλασσα.

Η  θέση της πόλης του Αιγίου που βρίσκεται στο κέντρο  σχεδόν της Ελλάδας την καθιστά πλεονεκτική! Άρα μπορούν να παρευρεθούν αθλητές από όλη τη χώρα εύκολα σε Πανελλήνιο επίπεδο και σε Διεθνές, έχοντας δίπλα μας το λιμάνι της Πάτρας (35χλμ.) και το  αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος (200χλμ).

Όπως λοιπόν στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί Πανελλήνιοι ιστιοπλοϊκοί αγώνες με επιτυχία στην πόλη μας, με την δημιουργία της Μαρίνας θέτουμε τη βάση για σημαντικούς διεθνείς αγώνες , με σημαντικά και ποικίλα οφέλη στην ευρύτερη περιοχή μας….

Ανάπτυξη Ιστιοπλοΐας ΑΜΕΑ 

Ένα project μοναδικό, ιδιαίτερο και ανθρώπινο, παρέχοντας την αίσθηση της ελευθερίας μέσα στο σκάφος.

Σε μία περιοχή που μπορεί να έχει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που προαναφέραμε, έχοντας δημιουργήσει μία πόλη φιλική και προσβάσιμη από τα ΑΜΕΑ, μπορούμε να καθιερώσουμε ένα διεθνές κέντρο προπόνησης και αγώνων Ιστιοπλοΐας ΑΜΕΑ. Η δυνατότητα υπάρχει και είναι χρέος μας να το πραγματοποιήσουμε.

Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης

Στοχεύουμε στη διοργάνωση αγώνων ανοικτής θαλλάσης στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και του Κορινθιακού κόλπου, με ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, λόγω των αντικριστών ψηλών βουνών που περικλύουν τον Κορινθιακό και του στενού περάσματος, αναδεικνύοντας τη μοναδική μορφολογία της περιοχής μας.

Μαζί με την εμπειρία και τις γνώσεις του κ. Κώστα Σπηλιόπουλου, που από την πολυετή του θητεία στο πολιτικό προσκήνιο, μπορεί να φέρει εις πέρας τέτοια σημαντικά έργα – σταθμούς για την περιοχή μας.

Το σχέδιο της παράταξής μας ‘’ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ’’, είναι πλαισιωμένο από ανθρώπους εξαιρετικούς και εξειδικευμένους. Στόχος μας είναι να γίνει ο τόπος κόμβος τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας για όλους!

Είναι καιρός να στοχεύσουμε ,να δουλέψουμε  για να αναδείξουμε  την περιοχή μας  που έχει όλα να προσόντα να γίνει κέντρο τουριστικό, πολιτισμού και ανάπτυξης.

Από έναν άνθρωπο που γνωρίζει την θάλασσα και τις καταστάσεις που την πλαισιώνουν,  μετά από 20  χρόνια εμπειρίας σαν προπονήτρια και αθλήτρια ιστιοπλοΐας, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για αγώνες και  προσκομίζοντας τεράστιες εμπειρίες πάνω σε αυτά τα ζητήματα.